Vesti

Nova turistička atrakcija u Kupinovu
Nova turistička atrakcija u Kupinovu

Juče 19.03.2019.  u dvorištu Etno kuće Putnik u Kupinovu, sedištu Turističke organizacije opštine Pećinci, održana je svečana promocija novog električnog minibusa nazvanog „Zeleni zmaj“ u čast srpskog despota koji je stolovao u Kupiniku Vuka Grgurevića Brankovića – legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka.


Kako je istakla Ljubica Bošković direktorka TO opštine Pećinci, jednodnevna turistička ruta kroz pećinačku opštinu završava se upravo u Kupinovu, a električni minibus umnogome će doprineti unapređenju turističke ponude.


„S obzirom na to da mi već par godina imamo razrađenu jednodnevnu turističku rutu kroz opštinu Pećinci, tokom koje su turisti u prilici da vide brojne lokalitete, električni minibus, koji je u duhu našeg slogana „Predeo gde priroda grli istoriju“ biće prava atrakcija, posebno za decu od predškolskog do osnovnoškolskog uzrasta, koja su naši najčešći posetioci. Sa Zelenim zmajem, turisti će biti u prilici da se voze kroz šume Kupinova na dve trase. Prva, kraća trasa je od Etno kuće Putnik do reke Save, dok će drugom trasom turisti biti u prilici da se voze od Etno kuće do Plandišta“ – rekla je Bošković i dodala da električni minibus „Zeleni zmaj“, osim što predstavlja atrakciju za turiste, u isto vreme ne zagađuje prirodu, što je od suštinskog značaja s obzirom da se Kupinovo nalazi na samom obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.


Novo ekološko vozilo svečano je u rad pustio predsednik pećinačke opštine mr Željko Trbović, nakon čega su prisutni gosti i mediji imali priliku da se premijerno provozaju jednom od trasa na kojima će Zeleni zmaj ubuduće saobraćati.


„Naš cilj je da razvijamo opštinu Pećinci u tri strateška pravca – industrija, poljoprivreda i turizam. Nažalost ova grana razvoja naše opštine je u prethodnom periodu bila dosta zapuštena. Specijalni rezervat prirode Obedska bara, kao poseban biser prirode, nalazi se na teritoriji naše opštine i mi treba da iskoristimo sve njegove potencijale. U Obrežu uskoro počinje gradnja modernog vizitorskog centra, a sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović nedavno smo dogovorili rekonstrukciju dve saobraćajnice koje sa dve različite strane naše opštine vode ka Kupinovu i Obrežu. Takođe, veliki potencijal ovog kraja su i termalni izvori koji pružaju mogućnost za razvoj banjskog turizma“ – izjavio je prvi čovek pećinačke opštine, koji se ujedno zahvalio predstavnicima SDC i RRA Srem na doprinosu koji su dali razvoju turizma u našoj opštini.


Turistička organizacija opštine Pećinci je električni minibus dobila u okviru programa „Podrška regionalnom i ruralnom razvoju u Srbiji (2015-2019)“ koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i projekta „Cikloturizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“ na kojem je vodeći partner bila Regionalna razvojna agencija Srem (RRA Srem).


„Glavna tema ovog projekta je bio razvoj cikloturizma i razvoj ekoturizma na teritoriji Srema. Opština Pećinci je dokazala i pokazala da ima razvojnu viziju i zato smo nabavili ovo ekološko vozilo koje će pomoći razvoju održivog turizma u opštini. Veliki potencijal i bogatstvo Obedske bare i reke Save će privući turiste koji ovde treba da dođu i da uživaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Ukupna vrednost projekta iznosi 350 hiljada švajcarskih franaka, konkretno ovo vozilo je koštalo oko 12 hiljada CHF, a mi sa Obedskom barom imamo još planova i ovde nećemo stati“ – istakao je direktor RRA Srem Milan Mirić.